Art van Triest – Critical Speed

“Kracht vind ik iets fascinerends. Je kan het op twee manieren gebruiken: je kan het inzetten om iets vóór je te doen, of bereiken, maar je kan het ook inzetten voor het tegenovergestelde.” Met Critical Speed wil hij laten zien hoe groot de kracht van een flinke elektromotor is. En de kijker zich huiverend laten afvragen wat die motor zou kunnen aanrichten. Aan de keukentafel van zijn nieuwe huisje in Bennekom vertelt de 32-jarige Art van Triest hoe kleine jongens bravoure hem op ideeën brengt. (uit: From The Heart – Ilse Breget)

Voordat “Critical Speed” wordt aangezet is het al een imponerende verschijning. Een geharnaste elektromotor is als een gevangene aan kettingen en rubbers opgesloten in een opgehangen stalen kubus.
Als deze ‘gevangene’ dan vervolgens gevoed word met krachtstroom begrijpen we direct waarom al deze voorzorgsmaatregelen getroffen zijn. Een uit zijn balans gemaakte elektromotor begint wild heen en weer te bewegen, rammelt met de kettingen en laat het spant van de loods trillen. Erg imposant.