Jelle Korevaar – Extremisme

Het moment dat hij de larven voor zijn vissen aan het ontdooien was in een bekertje warm water was het gelukkigste moment uit het project. Hij beeldt uit hoe hij roerde in het bekertje. “Toen ik stopte met roeren zakte de larven weer op een hoopje, alleen op een net iets andere plek.” Met Extremisme laat Jelle Korevaar uit Sliedrecht zien dat naar zijn mening extremisme een kleine gebeurtenis is waar veel energie in gepompt wordt, zonder dat er daadwerkelijk iets veranderd. (uit: From The Heart (Ilse Breget)

‘Extremisme’ is een inventieve machine die duidelijk laat zien hoe Jelle te werk gaat. Hoe hij oplossingen heeft gevonden zoals een kunstenaar met gevoel voor mechaniek dat doet. Velgen, wielen, veren en touwen werken op zo’n ingenieuze manier samen dat je constant op onderzoek uit bent. En dan ineens is daar de clou van het verhaal. Een spatel begint in een verlicht bekerglas te roeren en mengt glitters met het water. Net zo plotseling stopt dit echter weer en de machine draait rustig verder. Een prachtig metafoor voor de tijdelijke hectiek na een terroristische aanslag…

Een hypnotiserend geheel van in horizontale richtingen bewegende draadjes met knoopjes in verschillende kleuren en in verschillende snelheden zorgen inderdaad voor eenzelfde beleving als het kijken uit het raam tijdens een treinreis. Vriendelijk begeleidt door een subtiel geluid maakt “Heen en Terug” een zeer intrigerend werk. De elektromotor die dit alles aandrijft is de enige uit deze collectie die gewoon op 220V draait.