Oscar Peters – Eight

Van bowlen houdt hij niet in het bijzonder: “Iets om één keer in de twee jaar te doen.” Van bowlingballen houdt hij des te meer: “Mijn huisbaas in Amerika was niet blij dat ik tientallen bowlingballen achterliet.” Eentje gebruikt hij er nu voor Eight. Een werk dat hij maakte met medewerking van Zoro Feigl. Wekenlang sleepten, lasten en testten de twee kinetisch kunstenaars; en liet de bowlingbal z’n sporen na in de werkplaats. “Ik wil dat het iets met je doet. Niet alleen intellectueel, maar ook fysiek.” Op zoek naar het Woohoo!-gevoel. (uit: From The Heart – Ilse Breget)

Een prachtige symmetrische machine die met bowlingballen gooit in perfecte achtjes. Rollend in stalen geulen, weggespuugt door vier rubberen wielen en opgevangen door stalen vangarmen worden bowlingballen hardhandig aangepakt. Uit eerbied voor dit geweld doe je toch stiekem graag een stapje achteruit. Eigenlijk zit je te wachten tot het een keertje misgaat. Onvermijdelijk….

Een hypnotiserend geheel van in horizontale richtingen bewegende draadjes met knoopjes in verschillende kleuren en in verschillende snelheden zorgen inderdaad voor eenzelfde beleving als het kijken uit het raam tijdens een treinreis. Vriendelijk begeleidt door een subtiel geluid maakt “Heen en Terug” een zeer intrigerend werk. De elektromotor die dit alles aandrijft is de enige uit deze collectie die gewoon op 220V draait.